De Zaan schrijft historie

Traditiegetrouw is de Paaszaterdag altijd de finaledag om de ManMeer!-Cup. Zo ook afgelopen zaterdag toen honderden waterpololiefhebbers zich in een vol en sfeervol Sportstad lieten trakteren op drie prachtige finalewedstrijden. Vooraf werd er natuurlijk al gespeculeerd;  “Hoeveel bekers gaan er mee terug naar Zaandam ?” De vereniging uit de Zaanstreek kwalificeerden zich uiteindelijk voor alle drie de finales.

Het is één uur als de supporters van De Zijl Zwemsport en ZV De Zaan de waterpoloarena van het Noorden betreden. Kleurrijke spandoeken en beschilderde gezichten sieren de volgepakte tribunes. Om half twee volgt na een perfect verlopen voorstelronde van spelers en arbiters het beginsignaal. De vijfde editie van de ManMeer!-Cup in Heerenveen is een feit.

In de eerste herenwedstrijd tussen de reserve divisionisten De Zijl Zwemsport en ZV De Zaan gaven beide ploegen elkaar weinig ruimte in de beginfase van de wedstrijd. Pas in de derde periode liep de Zaan uit. Een eindsprint van de Zijl in de laatste periode was niet voldoende om de Zaan er van te weerhouden de eerste beker in ontvangst te nemen uit handen van Saskia Dijkhuis en Freek Wijning namens de KNZB Regio Noord.

Ook in de tweede wedstrijd om de damesfinale was De Zaan uiteindelijk de sterkste ploeg.  Het Y uit Amsterdam begon sterk aan de wedstrijd maar liep al in de tweede periode tegen een grote achterstand aan die in de laatste periode deels gecompenseerd werd. Uit handen van Nico Borst, competitieleider van de KNZB, ontving de Zaanse ploeg onder leiding van Douwe Bijlard de tweede beker van deze dag.

Het klapstuk van de avond zou de wedstrijd worden tussen de eerste klassers De Zaan en PSV. De Zaan, die vorige week promotie naar de Eredivisie veilig stelde, kon rekenen op grote tegenstand van de ploeg uit Eindhoven. De eerste drie periodes gingen gelijk op en zagen de toeschouwers een stand van 9-8 op het scorebord staan. In de laatste periode nam de ploeg van coach Johan Aantjes de regie in handen en vergrootte in een korte tijd de voorsprong zodanig dat ook deze beker in Zaans bezit kwam. Teamcaptain Yorben Vlegels ontving uit handen van KNZB Voorzitter Marius van Zeijts en Chris Jaasma namens de Stichting Waterpolo Fryslân, de derde beker van deze dag en maakten hiermee historie in de geschiedenis van de ManMeer!-Cup. Nooit eerder won een vereniging meerdere bekers om deze cup die al sinds het seizoen 2000/2001 wordt gehouden.

 

Uitslagen

De Zijl Zwemsport Heren 2 – De Zaan Heren 2         7-9       (2-3, 1-2, 0-2, 4-2)          

Het Y Dames 1 – De Zaan Dames 2                        8-10      (1-2, 1-4, 3-3, 3-1)

De Zaan Heren 1 – PSV Waterpolo Heren 1            14-9       (3-3, 3-2, 3-3, 5-1)

 

Ook deze editie kan de organisatie terugkijken op een geslaagd evenement. Vanuit vele hoeken en windstreken regende het complimenten en waardering voor al die vrijwilligers die ook dit jaar weer garant stonden voor een geweldige waterpolodag. Een eerder getekend convenant tussen de Zwembond en de Stichting Waterpolo Fryslân liep afgelopen zaterdag af. Het is nog steeds onduidelijk waar dit evenement in de toekomst gehouden gaat worden.

Voor een wedstrijdverslag van alle wedstrijden verwijzen wij naar www.waterpolo.nl.